Duurzaam wassen, hoe doe je dat?

door | okt 22, 2020 | Duurzaamheid

Grote wasjes, kleine wasjes… We gaan steeds meer bewuster leven, dit zie je op verschillende manieren. Ook op het gebied van kleding! We proberen steeds meer duurzame merken en stoffen te kiezen. En onderhouden onze kleding ook steeds beter.

Een belangrijke manier om kleding langer mooi te houden wordt vaak vergeten… het wassen en onderhouden van kleding! We wassen steeds vaker op lagere temperaturen maar is dat genoeg? Wij denken dat het schoner kan en geven je vandaag een aantal tips!

Plastic soep

Wist je dat het wassen van synthetische kledingstukken bijdraagt aan de plasticsoep? Bij het wassen van synthetische kledingstukken komen er microplastics vrij. Dit zijn microscopische kleine stukjes plastic. Zo’n 63% van de kleding die we dragen is gemaakt van synthetisch materiaal zoals nylon, acryl en polyester. Als je die kleding wast kunnen er wel 700.000 microplastics vrijkomen, die niet worden weggefilterd door je wasmachine en zo worden afgevoerd de oceanen in. 

Fabrikanten en andere initiatiefnemers zijn bezig om dit probleem te verhelpen. Ze zijn bezig om speciale filters en waszakken te ontwerpen die de microplastics tegenhouden. Wat je zelf kan doen is je synthetische kleding zo koud mogelijk te wassen en niet onnodig te wassen. Laat je blouses of truien eens een nachtje luchten of laat ze af en toe eens  mee stomen wanneer je gaat douchen.

Duurzame wasmiddelen

We weten inmiddels dat natuurlijke producten beter zijn voor het milieu, dit is ook zo met wasmiddelen. Wist je dat de standaard wasmiddelen ook zijn gemaakt van synthetische stoffen? We kunnen hier dus nog veel aan doen, daarom hebben we een aantal natuurlijke en milieuvriendelijke wasmiddelen op een rijtje gezet.

 • Ecover. Dit wasmiddel is gemaakt van plantaardige en biologische ingrediënten en mineralen. Het heeft een fijn geurtje en beschermt niet alleen de natuur maar ook de kleuren en kwaliteit van je kleding. 
 • Marcel’s Green Soap. Een milieuvriendelijk wasmiddel met een heerlijk vanille- en katoengeurtje. 
 • Green Hub. Dit is niet echt een wasmiddel maar wel iets wat je kan toevoegen aan je was routine. Green Hub heeft een scala aan biologische etherische oliën die je kan toevoegen in plaats van je wasverzachter. Het geeft je was een natuurlijke touch en een frisse geur!
 • Seepje. Dit zeepmerk wordt gemaakt van de Sapindus mukorossi, een vrucht uit Nepal die daar in overvloed groeit. En door een eerlijke prijs te betalen voor de vruchtenschillen draag jij en Seepje bij aan natuurbehoud en betere leef- en werkomstandigheden in India en Nepal.
 • Meer lezen? Bekijk onze andere blogberichten

  De geschiedenis van duurzame wol

  Vroeger breide mijn oma voor mij van die wollen sokken. ‘Geitenwollensokken’ noemde ik deze altijd. Maar wol komt grotendeels van een schaap toch? Of niet? Voordat ik begon met mijn textielopleiding dacht ik dit ook. Inmiddels weet ik veel meer over wol en wil deze...

  Wat betekent jacquard?

  Een jacquardgetouw is een weefgetouw waar de meest complexe patronen mee gemaakt kunnen worden. Vroeger werden complexe patronen zoals een brokaat of damast met de hand gemaakt. Het is namelijk niet mogelijk om ingewikkelde patronen op een dobbygetouw te maken. De...

  Geschiedenis van de Bretonse streep

  De Bretonse streep is een echte allemansvriend. Door zijn gangbare karakter en eenvoud is hij geliefd in bijna elke kledingkast. In dit artikel vertel ik je meer over de ontstaansgeschiedenis van deze streep. Hoe heeft de Bretonse streep kunnen uitgroeien tot...

  Enschede Textielstad; toen en nu

  Als je door Enschede loopt zie je her en der nog fabrieksschoorstenen uitsteken. Dit zijn overblijfselen van de textielstad Enschede. In twee eeuwen tijd, vanaf 1728, groeide Enschede uit tot één van de grootste textielsteden van West-Europa. In de eerste...

  De geschiedenis van linnen en katoen

  Eigenschappen van linnen en katoen Katoen wordt door velen beschouwd als de meest comfortabele natuurlijke stof ter wereld, daarnaast wordt linnen gezien als een erg verfijnde en luxueuze stof. Beide stoffen worden vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen. Linnen is...