Over Enschede Textielstad / Duurzame stoffen

Wat is Enschede Textielstad?

Enschede Textielstad is een duurzame weverij waar met natuurlijke en gerecyclede garens mode- en interieurstoffen worden geproduceerd. Alle stoffen worden gemaakt van duurzame en vaak gerecyclede grondstoffen, zoals gerecyclede spijkerbroeken, Europees linnen, oude T-shirts, afval uit de confectie-industrie, etc. 

Wat is duurzamestoffen.nl?

Duurzamestoffen.nl is de consumenten webshop van duurzame weverij Enschede Textielstad. Tot voor kort verkochten wij onze stoffen alleen aan de zakelijke markt. Door de toenemende vraag van consumenten en kleine ontwerpers hebben we besloten een webshop te starten waarop we kleinere volumes, coupons en producten uit voorraad verkopen. Toen we het bedrijf vijf jaar geleden startten was één van de doelen om duurzame stoffen toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek. Daarom bieden we onze best sellers in kleine oplages aan via deze webshop. Wil je grotere oplages bestellen? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Hoe en wanneer kan ik jullie bereiken?

Op werkdagen kun je ons tussen 9 en 5 (maar meestal nog wel iets later, #workaholic) bereiken via klantenservice@duurzamestoffen.nl. We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Het streven is je mail binnen 2 werkdagen te beantwoorden. We zijn een jong bedrijf met een klein team, dus soms zal het door drukte wat langer duren voordat je een antwoord van ons ontvangt. 

Onze producten

Wat maakt de producten van duurzamestoffen.nl zo bijzonder?

Enschede Textielstad staat voor een combinatie van duurzaamheid en kwaliteit. We werken uitsluitend met gerecyclede grondstoffen (waaronder gerecyclede jeans, oude werkkleding en productieafval) en natuurlijke materialen (waaronder organic cotton).  We verven of bleken onze stoffen niet. hierdoor besparen we veel water en chemicaliën in het productieproces. Al onze stoffen worden geweven in onze fabriek in Enschede. De kant-en-klare producten, waaronder theedoeken, kussens en plaids worden bij diverse Nederlandse ateliers vervaardigd. Deze ateliers hebben gemeen dat ze met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Zo dragen we een steentje bij aan het opleiden van bekwame vakmensen en het creëren van werkgelegenheid. Ook dat hoort voor ons bij duurzame, sociale en lokale productie. 

Het is onze doelstelling om zo lokaal mogelijk te produceren, en ondernemers te voorzien van een laagdrempelige manier om voor duurzaamheid te kiezen. Zo maken we samen een duurzaam en eerlijk product waar we trots op kunnen zijn

Wat is het verschil in grondstof tussen mode- en interieurtextiel?

Mode-  en interieurtextiel zijn op een aantal punten verschillend. Belangrijk is hierbij de toepassing: interieurtextiel is vaak wat dikker en steviger dan modetextiel. De samenstelling van de stof kan verschillen, maar meestal zijn allerlei soorten materiaal mogelijk voor beide toepassingen.

Kan ik een meubelstof gebruiken voor kleding?

Dat kan! Veel klanten van Enschede Textielstad zijn je al voorgegaan. Voor kledingstukken waarbij het juist fijn is om een stevige stof te gebruiken, zijn onze interieurstoffen heel geschikt. Zo zijn er al veel jassen, tassen, rokken en broeken gemaakt van onze ‘meubelstoffen’. Mocht je twijfelen? Bestel dan een staal.

Welke van jullie stoffen is het meest duurzaam?

Dat ligt aan jouw interpretatie van het begrip duurzaamheid, en de toepassing van de stof. Wat voor een bank een duurzame keuze is, is wellicht niet de meest duurzame keuze voor een overhemd dat je vaak wast. We adviseren je graag over de stof die qua duurzaamheid, slijtvastheid en andere materiaaleigenschappen het beste bij jouw project past. Om je alvast op weg te helpen: 

  • Wil je een stof die zoveel mogelijk uit één materiaal bestaat? Dan zijn onze 100% katoenen modestoffen van katoen, gerecycled katoen en organic cotton de beste optie. 
  • Wil je zoveel mogelijk gerecyclede content in je stof? In onze stoffen van gerecycled katoen en recycled PET zit tot wel 78% gerecycled materiaal. PET is iets makkelijker te recyclen dan katoen, vandaar dat stoffen die recycled PET bevatten een hogere percentage gerecyclede vezels bevatten. 
  • Onze Tencel/Denim stof is het meest lokaal (de vezels komen uit Haaksbergen, deze zijn gesponnen in België, en wij weven het in Enschede tot stof).
Hebben jullie keurmerken?

We werken veel met GRS (Global Recycle Standard), GOTS (Global Organic Textile Standartd) en OEKOTEX gecertificeerde garens en finishes. Op onze stoffen voeren we op dit moment echter geen officiële keurmerken. Omdat we geen grote voorraden hebben en hoofdzakelijk vraaggestuurd produceren is het erg kostbaar om onze stof officieel te laten certificeren. 

Transparantie is ons keurmerk. We werken uitsluitend met Europese grondstoffen, om zeker te weten dat de garens onder goede arbeidsomstandigheden en Europese milieurichtlijnen worden geproduceerd. We kennen onze leveranciers en werken nauw samen met lokale partijen om de volledige productieketen nog dichter bij huis te brengen. Wil je weten hoe jouw stof wordt geproduceerd? Kom dan gerust eens langs op onze open dagen.  

Betalen & retourneren

Op welke manieren kan ik betalen?

Je kan bij ons via iDeal betalen of op rekening bestellen. 

Kan ik stoffen ruilen als ik niet tevreden ben?

Je kunt aalleen bestelde coupons en producten in de categorie ‘gereed product’ retourneren. Alle stoffen worden speciaal voor jou op geknipt en kunnen daarom niet geruild worden. Mocht je twijfelen over je keuze, bestel dan eerst een staal, of neem contact met ons op als je vragen hebt.

Bestellen

Wat is het minimale bestelvolume?

Met uitzondering van de coupons kun je al onze stoffen al vanaf 1 meter kopen. Daarboven kun je per 10 centimeter bijbestellen. Je kunt dus precies bestellen wat je voor jouw project nodig hebt. Daarmee besparen we jouw portemonnee én het milieu. Heb je toch een reststukje? Kijk dan eens op onze blog voor inspiratie. 

Ik wil graag zakelijk bestellen. Met wie kan ik contact opnemen?

Als je zakelijk wilt bestellen, dan kan je het best even contact met ons opnemen via het contactformulier. Wij helpen je graag om het perfecte product te vinden.

Ik wil graag een grote oplage bestellen. Kan dat?

Dat kan. Graag zelfs ;-). We hebben bewust geen grote voorraden in de webshop, om te voorkomen dat eventuele onverkochte voorraad op de afvalberg belandt. Grotere bestellingen produceren we altijd op aanvraag, de levertijd is 3-4 weken. Neem contact met ons op via het contactformulier om de mogelijkheden te bespreken. 

Verzending en levertijd

Wat is de levertijd?

We nemen je bestelling zo snel mogelijk in behandeling. Je ontvangt van ons een ontvangstbevestiging zodra je een bestelling hebt geplaatst. We streven ernaar je bestelling (op werkdagen) binnen 24 uur te verzenden (tenzij het product een langere levertijd heeft). Je krijgt van ons een berichtje zodra je verzending op de post is gedaan.  

Wat zijn de verzendkosten?

De verzendkosten zijn binnen Nederland €5,99 (incl. BTW) en in de rest van de EU €10,04.

Kan ik de bestelling ook zelf komen ophalen?

We sturen je bestelling altijd (per fietskoerier) naar je op. Mocht je toch een keer willen langskomen dan ben je van harte welkom op één van onze open dagen.

Gebruiken jullie een duurzame verzendmethode?

Binnen afzienbare tijd willen we al onze pakketten met fietskoeriers gaan versturen. Als we zeker weten dat het niet gaat regenen pakken we je pakketje in gerecycled papier in. We onderzoeken de mogelijkheden van biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen, om jouw bestelling zo veilig én duurzaam mogelijk naar je op te sturen. Tips zijn altijd welkom! 

Naast het feit dat we graag willen dat al onze klanten tevreden zijn met hun aankoop, proberen we retouren (en daarmee verzendbewegingen en CO2-uitstoot) te minimaliseren door je zo goed mogelijk te adviseren over onze producten. Twijfel je over een product? Neem dan vooral contact met ons op zodat we je kunnen helpen. 

Overig

Kan ik een eigen kledingstuk of meerdere kledingstukken bij jullie laten recyclen en daar een nieuwe stof voor terug krijgen?

Nee, dat kan helaas niet. Om het recycle-proces in gang te kunnen zetten heb je minimaal 1000 kg textiel nodig. We vinden het wel heel goed dat je zo bewust nadenkt over je eigen textielafval, en helpen je graag om dat op een zo goed mogelijke manier te laten recyclen. Hoe meer mensen hun kleding op de juiste manier inleveren, hoe verder de industrie komt in hoogwaardige recycling van textielafval. Hieronder vind je informatie over wat je het beste met je eigen textielafval kan doen.

Wat kan ik het beste met mijn eigen textielafval doen?

Je kan je oude kleding en textiel het beste inleveren bij een daarvoor bestemd textielafvalpunt. Om bij te dragen aan een goede doorstroom van het textiel, is het handig om het textiel te splitsen in twee soorten:

  • één afgesloten zak met (schone en droge) kleding die nog te dragen is; deze komt bijvoorbeeld terecht bij kringloopwinkels. 
  • Een zak met textiel dat niet meer te gebruiken is (oude poetsdoeken, restmateriaal, versleten kleding); dit textiel komt terecht in het recycleproces, waar uiteindelijk nieuw textiel van gemaakt kan worden.

Voor locaties van afvalbakken kan je het beste de website van je gemeente raadplegen

Kan ik jullie komen bezoeken?

Dat kan! Wij organiseren regelmatig open dagen of tours door onze weverij. Houd onze socials in de gaten of neem contact op via het contactformulier.

Ik ben student. Bieden jullie stageplaatsen aan?

Studenten en stagiairs zijn bij ons altijd welkom, al hebben we niet altijd plek. Stuur ons gerust een mail, we gaan altijd in op aanvragen.