Enschede Textielstad; toen en nu

door | okt 20, 2020

Als je door Enschede loopt zie je her en der nog fabrieksschoorstenen uitsteken. Dit zijn overblijfselen van de textielstad Enschede. In twee eeuwen tijd, vanaf 1728, groeide Enschede uit tot één van de grootste textielsteden van West-Europa.

In de eerste textielfabriek in Enschede werd bombazijn geweven, een sterk geweven stof in een keperbinding, oftewel een twill. De stad was gevuld met tientallen grote fabrieksgebouwen, rokende schoorstenen en duizenden arbeiders die zich lopend, per fiets, tram of bus naar hun werk en huis begaven. 

Crisis in de textielindustrie

In de jaren ‘50 van de vorige eeuw raakte de stad in een diepe crisis. Nederlands-Indië, een belangrijke afzetmarkt, viel weg. Vervolgens werd de productie verplaatst naar lagelonenlanden, met massaontslag tot gevolg. In de jaren ’60 sloten de laatste textielfabrieken hun deuren, op twee na.

A.C. ter Kuile en Scholten & van Heek zijn op moment de enige twee weverijen die Enschede nog heeft. A.C. ter Kuile is een weverij die gespecialiseerd is in tussenvoeringen, zoals plastrons, stropdasvoeringen en plakvoeringen. Scholten & van Heek is gespecialiseerd in het weven van banden en het vlechten van touw en veters.

Weverij Enschede Textielstad

Naast A.C. ter Kuile en Scholten & van Heek kent Enschede nog een weverij, namelijk Enschede Textielstad. Deze weverij is 7 jaar geleden opgericht door Annemieke Koster, en is gehuisvest op het terrein van A.C. ter Kuile. Door de fijne samenwerking mag Enschede Textielstad gebruik maken van de kennis en vakmanschap van de wevers die al jarenlang ervaring hebben.

Hieronder zie je onze duurzame mode- en interieurstoffen: