Wat betekent jacquard?

door | mrt 23, 2021

Een jacquardgetouw is een weefgetouw waar de meest complexe patronen mee gemaakt kunnen worden. Vroeger werden complexe patronen zoals een brokaat of damast met de hand gemaakt. Het is namelijk niet mogelijk om ingewikkelde patronen op een dobbygetouw te maken. De komst van het jacquardgetouw bracht dus veel nieuwe mogelijkheden.

Ontstaan

Het jacquardgetouw is uitgevonden door Joseph-Marie Jacquard, en is gebaseerd op enkele eerdere uitvindingen. Het bijzondere aan dit weefgetouw is dat alle kettingdraden apart van elkaar kunnen bewegen. Dit zorgt ervoor dat er zeer complexe patronen gemaakt kunnen worden zoals ingewikkeld versierde en gebloemde weefsels.

Bij andere weefgetouwen zoals bij een dobby, maak je gebruik van schachten (groepen kettingdraden). Hierbij worden er telkens meerdere kettingdraden bewogen waardoor er minder complexe patronen gecreëerd kunnen worden. 

Tegenwoordig

Vroeger werden jacquard weefgetouwen aangestuurd door middel van kaarten met gaatjes. De gaatjes in de kaarten werden door het weven vertaald naar een patroon. Het is een speciaal vak om deze kaarten te maken en er zijn nu ook nog maar weinig mensen die dat kunnen. Sinds de komst van de computer zijn de kaarten niet meer van toepassing. De jacquardgetouwen van nu worden aangestuurd door een computer, wat een aantal voordelen heeft. De wisseling van patronen loopt bijvoorbeeld veel sneller door, slijtage aan de kaarten en daarbij fouten worden voorkomen. En het maken van de kaarten – wat een zeer intensief werk was – is niet meer nodig.

Toch is het heel bijzonder om te zien hoe zo’n ouderwets jacquard weefgetouw werkt en hebben de kaarten die met de hand werden gemaakt een bepaalde charme. 

De stoffen van Duurzamestoffen.nl worden gemaakt op een dobbygetouw. Nieuwsgierig? Neem een kijkje in de webshop hieronder.