De geschiedenis van linnen en katoen

door | okt 17, 2020 | Linen love, Textielgeschiedenis

Eigenschappen van linnen en katoen

Katoen wordt door velen beschouwd als de meest comfortabele natuurlijke stof ter wereld, daarnaast wordt linnen gezien als een erg verfijnde en luxueuze stof. Beide stoffen worden vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen. Linnen is afkomstig van de bast van de vlasplant en katoen wordt vervaardigd uit de rijpe katoenbollen van de zaden van de katoenplant. Dit is gelijk ook het belangrijkste verschil tussen deze twee stoffen.

Linnen is een mooie, sterke en duurzame stof die wordt vervaardigd door de lange vezels van de vlasplant. Vlasvezels zijn een van de sterkste natuurlijke vezels. Vroeger werd linnen ook wel het ijzergaren genoemd. De stof is zo slijtvast dat tafelkleden en servetten van linnen generaties lang meegaan.

Naast dat het erg sterk en duurzaam is staat linnen ook bekend om haar soepelheid en natuurlijke glans. Linnen wordt nog relatief veel verbouwd in Europa, met name in Frankrijk, maar ook in Nederland duiken de mooie akkers met vlas weer steeds vaker op.

Geschiedenis van linnen en katoen

Beide stoffen worden al eeuwenlang gebruikt. Katoen is afkomstig van de katoenplant en wordt alleen verbouwd in tropische gebieden zoals Midden-Amerika.  De oudste geschreven bron heeft betrekking op het Indische katoen van waarschijnlijk rond 3000 v.Chr. Meer dan tweeduizend jaar later schreef de grote Griekse historicus Herodotus over het Indisch katoen: “Er zijn daar bomen die in het wild groeien en het fruit daarvan is een wol die mooier en beter is dan die van schapen. De Indiërs maken hun kleren van deze boomwol.”

Moderne toepassing van linnen en katoen

Ook wij zijn dol op stoffen van naturlijke vezels. Je vindt daarom een uitgebreid assortiment linnen en katoenen stoffen op onze webshop. Daarbij letten we wel op de milieu-impact van onze grondstoffen; ons linnen is niet gebleekt en komt uit Europa, en voor katoen gebruiken we gerecyclede katoenvezels van Europese spinnerijen. Kijk hieronder voor een selectie van ons aanbod linnen en katoenen stoffen: