Wat zijn de voordelen van linnen stoffen?

door | jun 10, 2021 | Textielkennis | 0 Reacties

Bij Enschede Textielstad staat de impact op het milieu voorop. Een stof waar we daarom geen genoeg van kunnen krijgen, is linnen. In dit artikel zullen we je vertellen wat linnen nou precies is, wat het zo duurzaam maakt en met name wat de voordelen zijn van linnen stoffen. 

Wat is linnen?

Linnen is een fijne en luchtige stof en is afkomstig van de vlasplant. Vlas is een sterke plant die weinig natuurlijke vijanden kent, zoals insecten of ziektes. Dat betekent dat er weinig tot geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij het verbouwen van vlas. Daarnaast wordt zo’n 85% van alle vlas in West-Europa geteeld, waardoor er strenge regels en controles zijn op milieubelasting, de arbeidsvoorwaarden streng zijn en dat daarnaast de kwaliteit van het linnen erg hoog is. Dit maakt het hele proces transparant en duurzaam. 

Een leuk weetje is dat alle delen van de vlasplant bruikbaar zijn. Van de korte vezels wordt touw gemaakt, de lange vezels worden gebruikt voor garen en zelfs de zaden (bekend als lijnzaad), worden gebruikt voor zeep, cosmetica en voeding.

De voordelen

Hoe langer een kledingstuk meegaat, hoe duurzamer! Linnen spant daarin de kroon. Als je het goed verzorgt, kan een linnen kledingstuk namelijk tot wel 30 jaar meegaan. Dit komt onder andere door de structuur van de linnen vezels. Ook is de stof natuurlijk resistent tegen motten en maakt wassen de stof juist sterker en soepeler. Linnen heeft daarnaast ook nog een aantal voordelige eigenschappen. Zo kun je het bijvoorbeeld het hele jaar door dragen.

Doordat de stof ademt houdt linnen je frisser in de zomer en warmer in de winter. Daarnaast absorbeert linnen vocht en droogt het sneller dan katoen. Hierdoor houdt het geen bacteriën vast en is de stof hypoallergeen en antibacterieel. Linnen zou ook antistatisch zijn, je nachtrust verbeteren en stress verlichten. Een pluspunt dus als je linnen gebruikt voor je nachtkleding of lakens. Als laatste heeft linnen een herkenbare en unieke textuur met diepte in zijn vezels. In combinatie met een minimalistisch ontwerp krijg je een kledingstuk dat helemaal in de slow fashion gedachte past.

Bij Enschede Textielstad maken we de mooiste linnen stoffen. Hieronder zie je een selectie.