Wat is een panamabinding?

door | mrt 4, 2021 | Textielkennis | 0 Reacties

De witte panamahoed, wie kent hem niet. Het vlechten van deze hoeden is puur handwerk en wordt gezien als een ware weefkunst. De binding die wordt gebruikt bij het weven van deze hoeden, noemt men de panamabinding. 

De panamabinding, die overigens ook wel ‘matjesbinding’, ‘natté’ of ‘basket weave’ wordt genoemd, is een variatie op de platbinding, waarbij één kettingdraad afwisselend boven en onder een inslagdraad beweegt. Bij een panamabinding bewegen echter twee of meer kettingdraden over hetzelfde aantal inslagdraden. Bij een panama wordt het aantal draden per groep wordt met cijfers aangegeven. Denk bijvoorbeeld aan een 2/2-panama of een 4/4-panama.

Eigenschappen

Een panamastof is net als bij een platbinding aan twee kanten gelijk. Door de dubbele inslag/kettinggarens kreukt de stof minder dan een platbinding en is het iets soepeler. Ten opzichte van de platbinding is de kettingdichtheid bij een panama veel hoger. Er zijn immers minder bindpunten.

Voor een 2/2 panama is de kettingdichtheid anderhalf keer die van de platbinding. Voor de 4/4 panama heb je wel tweemaal zoveel draden per centimeter nodig. Hierbij geldt dat er bij meer draden een duidelijkere binding ontstaat met meer textuur. Het een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van de eigenschappen van het garen en de toepassing van het weefsel. 

Bij Duurzamestoffen.nl hebben we verschillende stoffen met panamabindingen in ons assortiment. Neem vooral een kijkje in de webshop