Wat is een dobby weefsel?

door | mrt 16, 2021 | Textielkennis | 0 Reacties

Als je niet echt bekend met weefgetouwen maar wel veel met textiel bezig bent zal je dit vast wel eens voorbij hebben horen komen. Dobby, ook wel bekend als de huis-elf van Harry Potter, maar niet het gene waar dit artikel over gaat.

Weefgetouw

Een dobby is namelijk een weefgetouw, net zoals de excentriek en de jacquard. Het excentriekweefgetouw is de oudste van de drie en wordt ook wel schachtengetouw genoemd. De kettingdraden worden op en neer bewogen door schachten (groepen kettingdraden). Het maximaal aantal schachten voor een excentriekweefgetouw is tien. Met de excentriek kunnen enkel eenvoudige bindingen worden geweven.

Het dobby weefgetouw kwam daarna en wordt nog steeds veel gebruikt. Dit weefgetouw heeft 32 schachten, wat een stuk meer is dan de excentriek. Door de hoeveelheid schachten kunnen er meerdere groepen kettingdraden worden gemaakt en kunnen er meerdere kleuren worden gebruikt. Hierdoor kunnen er complexere bindingen worden geweven.

Als laatst kwam de jacquard, een weefgetouw waarbij elke kettingdraad apart kan bewegen. Met de jacquard kunnen de meest complexe bindingen worden gecreëerd. 

De stoffen van Duurzamestoffen.nl worden gemaakt in Enschede op een dobby weefgetouw. Benieuwd? Neem eens een kijkje in de shop hieronder: