Hoe wordt visgraat gemaakt?

door | apr 23, 2021 | Textielkennis | 0 Reacties

Visgraat, of herringbone is het Engels, is een weefbinding met een karakteristiek V-vormig patroon. Het patroon heeft zijn naam te danken aan de gelijkenis met het skelet van een vis, specifiek een haring.

De visgraatbinding is een gebroken keper. Dit wil zeggen dat de schuine lijn die door de stof loopt op een bepaald moment verspringt, waardoor een gebroken zigzag effect ontstaat. 

Constructie

Hoe ontstaat deze binding nou precies? Om te beginnen is het goed om te weten dat bij elke stof met een keperbinding een diagonale lijn door de stof loopt, bekend als de keperlijn. Wanneer we de keperlijn op een bepaalde plaats laten verspringen, spreken we van breken. Daar waar de keperlijn breekt, is het verplaatsingscijfer niet gelijk aan 1, maar gewoonlijk gelijk aan de helft van het schachtgetal. Na het breken kan je de keperrichting omdraaien, of kan je  deze in dezelfde richting laten voortlopen. Bij een visgraatbinding draait de keperrichting zich om, waardoor het zigzag effect ontstaat.

Toepassingen

Stoffen met een visgraatpatroon zijn erg populair in de herenmode. Het is een klassieke binding en wordt veel gebruikt in pakken. De bekende stof ‘’tweed’’ wordt bijvoorbeeld ook met een visgraatbinding gemaakt. Wanneer je een visgraatstof tegenkomt, is de kans groot dat deze van wol gemaakt is. 

Desondanks kun je deze binding ook in combinatie met veel andere materialen tegenkomen, zoals katoen of linnen. Bij DuurzameStoffen.nl hebben we een grote selectie visgraatstoffen in allerlei kleuren en materialen. Neem daarvoor eens een kijkje in onze webshop.