Hoe wordt gerecycled katoen gemaakt?

door | sep 25, 2020

Katoen is de meest gebruikte stof ter wereld. We dragen katoen, we slapen tussen lakens van katoen en richten ons huis in met katoen. Katoen is een natuurproduct, dat beschikt over unieke eigenschappen. Het is een ideale stof voor zowel kleding- als interieurtoepassingen. 

Geschiedenis van katoen

Europese ontdekkingsreizigers ontdekten de katoenplant op het Amerikaanse continent en namen de planten mee, waarna ze in Afrika en India geïntroduceerd werden. Tegenwoordig wordt katoen in alle tropische en subtropische gebieden van de wereld geproduceerd.

Katoen wordt gemaakt van zaadpluizen van de katoenplant. Het gewas is erg waardevol omdat het maar zo’n 10 procent van het ruwe gewicht verliest bij de verwerking van het product. De katoenbol, die op watten lijkt, wordt gereinigd en gekamd tot vezels; de vezels worden tot draden gesponnen en dan verder verwerkt. De lengte van de vezel bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de katoenen stof. Van langere vezels kunnen fijnere garens worden gesponnen.

Katoen is een sterke vezel. Slijtvast, luchtig en ademend en heeft het vermogen om veel vocht op te nemen. Het is goed bestand tegen licht, zon, vocht en lucht.

De productie van gerecycled katoen

Zoals je misschien ooit wel gelezen hebt, is het productieproces van katoen niet erg milieuvriendelijk. Voor het verbouwen van het gewas gebruikt men veel bestrijdingsmiddelen en er is veel water nodig voor de productie. Gelukkig staat de textielwereld niet stil en komt duurzaamheid steeds meer voorop te staan.

Een verbetering op de standaard katoen is de biologische of organische katoen. Deze katoensoort wordt verbouwd zonder chemische middelen en met schone, organische mest. De katoen wordt dan met de hand geplukt omdat er geen schadelijke ontbladeringsmiddelen gebruikt mogen worden.

Naast deze verbetering kun je katoen goed mechanisch recyclen en zijn er zelfs al mogelijkheden om katoen chemisch te recyclen waarbij je van gerecycled katoen weer een garen kunt maken dat dezelfde eigenschappen heeft als nieuw katoen.

Duurzame stoffen van gerecycled katoen


Bij onze weverij Enschede Textielstad werken we veel met gerecycled katoen. Hierboven zie je het productieproces van gerecycled katoen stapsgewijs weergegeven. Het recyclen van katoen gebeurt op de volgende manier:

  1. Productie afval en/of ingezameld gedragen textiel wordt ingezameld en gesorteerd op kleur. De precisie waarmee dit gedaan wordt, maakt het mogelijk om heldere kleuren garens te produceren zonder deze bij te verven. 
  2. Het katoen wordt machinaal ontdaan van knopen, ritsen en labels en in repen gesneden, waarna het vervolgens in de vervezelmachine terecht komt. De stof wordt als ware gekamd totdat er alleen nog vezels overblijven. 
  3. Deze vezels worden gemengd met nieuwe (biologisch katoen) vezels om de kwaliteit te behouden. Zonder een klein percentage nieuw katoen zouden de vezels niet sterk genoeg zijn om een garen te spinnen. 
  4. De vezels worden nog fijner gekamd en in dezelfde richting gelegd. Dit proces heet kaarden. Van de gekaarde vezel kan een lont worden gemaakt die tot garen wordt gesponnen. 

Hieronder zie je een aantal stoffen van het gerecyclede katoen dat we maken in Enschede: