Bestaat er Nederlandse wol?

door | nov 20, 2020

Wij krijgen vaak de vraag of er Nederlandse wol bestaat. Het antwoord is ja, er bestaat wel degelijk Nederlandse wol, maar of deze wol ook goed genoeg is voor kleding is de daadwerkelijke vraag. 

Wol is een verzamelnaam van dierlijke vachten. Bij wol denken we gauw aan een schapenvacht maar ook de vachten van lama’s, geiten, kamelen en konijnen vallen onder deze benaming. In dit artikel houden we het simpel en ligt de focus op schapenwol.

Schapenwol

Vroeger had Nederland een hele wolindustrie maar tegenwoordig is er nog maar één Nederlandse spinnerij en slechts enkele plekken waar wol machinaal wordt gebreid. Dit komt door globalisering. De wol die vooral wordt gebruikt voor kleding is afkomstig van het Merino schaap. Deze schapen zijn in grote getalen te vinden in Australië en Nieuw-Zeeland. Daardoor zijn deze landen op wereldniveau het belangrijkst voor de wolproductie.

De wolvezels van het Merino schaap zijn fijn, zacht, sterk, dun en veerkrachtig. In Nederland is het Texelse schaap het meest voorkomend maar hiervan is de wol te grof voor kleding. Het wordt echter wel gebruikt voor tapijten en als vulling voor dekbedden.

We kunnen dus concluderen dat er wel Nederlandse wol bestaat maar dat het vaak niet kwalitatief goed genoeg is voor een Nederlandse wollen trui. Wij van Duurzamestoffen.nl zijn met diverse Nederlandse partijen echter wel bezig met de ontwikkeling hiervan. We hebben goede hoop dat we in de toekomst wollen (mode)stoffen kunnen maken van Nederlandse wol.

Bij Duurzamestoffen.nl gebruiken we nu ook al wol in onze stoffen. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje bij onze producten met wol: