Hoe wordt linnen stof gemaakt?

door | mrt 6, 2020 | Linen love | 0 Reacties

Het begrip ‘linnen’ is bij de meeste mensen wel bekend. Maar hoe worden linnen stoffen gemaakt? Wat veel mensen niet weten is dat linnen stoffen worden gemaakt van vlas. Maar hoe ziet zo’n vlasplant er nou uit?

Er bestaan twee soorten vlasplanten, de blauwbloeiende en de witbloeiende. Zo kan het zomaar zijn dat je weleens langs velden vol blauwe of witte bloempjes bent gereden of gewandeld. Helaas is linnen minder populair dan vroeger. Waar vroeger in Nederland nog ongeveer 30.000 hectare grond bezaaid was met dit gewas, is dit tegenwoordig nog net 2000 hectare. De afname in populariteit heeft mede te maken met de opkomst van de goedkopere katoen en de ontwikkeling van synthetische vezels en stoffen.

 

Van vlas tot linnen stoffen

Uit de houtige bast van de vlasplant worden vezels losgeweekt die vervolgens verwerkt worden. Vlas heeft zeer lange vezels waardoor het erg geschikt is om er een mooi sterk garen van te spinnen om mooie stoffen van te maken. De groeicyclus van de vlasplant is kort: er wordt gezaaid in maart en geoogst in juli. Voor het verbouwen van de vlasplanten zijn weinig bestrijdingsmiddelen nodig en alle delen van de plant kunnen worden gebruikt – van het zaad (lijnzaad) tot de kortste vezeltjes. Het verbouwen van vlas verbruikt relatief weinig water. Zeker wanneer je dit vergelijkt met de productie van een katoenen t-shirt. Je hebt bijvoorbeeld 6,4 liter water nodig voor het produceren van een linnen hemd, voor een katoenen t-shirt met korte mouwen is dit 2.700 liter water. Het productieproces daarentegen is erg arbeidsintensief, waardoor linnen niet goedkoop is. De natuurlijke kleur van linnen is offwhite of lichtbruin.

Goede eigenschappen van duurzaam linnen

Linnen is zeer sterk, sterker dan katoen. Het is luchtig en ademend en kan goed vocht opnemen. Vlas heeft van nature antibacteriële eigenschappen. Linnen is zacht en goed te mengen met andere vezels zoals katoen, zijde, viscose of synthetische vezels. Linnen kreukt meer ten opzichte van andere natuurlijke vezels maar ik bekijk dit positief: Linnen kreukt met stijl. Linnen kan verkleuren bij blootstelling aan zonlicht en heeft een geringe elasticiteit. Dit maakt linnen juist erg geschikt voor colberts, mooie zomerse overhemden en meubelstoffering.

Shop linnen stoffen uit onze weverij: