Kleur toevoegen aan je interieur

door | feb 17, 2020 | Interieur | 1 reactie

Al vanaf de oudheid heeft kleur een symbolische betekenis en gebruikten kunstenaars kleur om emoties op te roepen of deze te beïnvloeden. Deze betekenissen en de kwaliteit van kleur is rijker geworden in de loop der eeuwen. Kleur maakt of je iets mooi vindt of niet, het laat je zintuigen prikkelen en soms houden kleuren je brein voor de gek. Het kiezen van kleur in je interieur brengt soms een heleboel keuzestress met zich mee. Hieronder beschrijf ik enkele basistips waardoor het hopelijk in de toekomst veel gemakkelijker wordt om kleur aan te brengen in je (duurzame) interieur:

1. Het effect van kleur

Als eerste is het belangrijk dat je de betekenissen en effecten van kleuren weet. Kleuren kun je namelijk onderverdelen in warme, koude en neutrale kleuren. Warme kleuren zoals rood, geel en oranje maken je energiek en koele kleuren, zoals groen, blauw en paars werken kalmerend. De neutrale kleuren zoals zwart, wit, grijs en bruin worden vaak gebruikt als achtergrondkleur of verbindingskleur. Wanneer je een kleurpalet gaat samenstellen, begin dan bij de basis. De basis bestaat uit de onveranderlijke elementen in de ruimte zoals vloerbedekking, laminaatvloeren of gordijnen.

2. Creëer ruimte door het gebruik van kleur

Door kleuren op verschillende manieren te gebruiken, kun je ruimtes groter of juist kleiner laten lijken. Bij kleinere ruimtes kun je het beste gaan voor neutrale kleuren en pasteltinten. Om de ruimte nog ruimtelijker te laten lijken, verf dan bepaalde meubels mee in de kleur van de muur. Bijvoorbeeld een grote (inbouw)kast. Een licht plafond versterkt het geheel. Wanneer je een grote ruimte hebt, kunnen deze kleuren juist een saaie of koele uitstraling geven. Kies in een grotere ruimte voor heldere kleuren in combinatie met neutrale tinten om de balans te bewaren. Denk hierbij vooral in combinaties. De mens ziet namelijk alleen de verschillen tussen kleuren, het contrast, en niet de kleur zelf.

3. It’s all about the details!

Als de keuze voor heldere kleuren toch te gewaagd is, kun je ook kleur toevoegen als een speels effect. Denk hierbij aan de binnenkant van een kast, een subtiele lambrisering of omlijsting van een object. Wanneer zelfs dit nog te gewaagd is, houd de basis dan neutraal en voeg kleur toe door middel van accessoires zoals vazen, kussens, schilderijen of tapijten.

Toch blijft het kiezen van kleuren voor je interieur altijd lastig en moet je dingen gewoon uitproberen. Ikzelf ben een groot fan van pinterest en zit regelmatig een beetje te scrollen door verschillende pagina’s op zoek naar inspiratie. Andere manieren om inspiratie op te doen zijn woonwinkels en woonprogramma’s, blogs of boeken.

Een goede tip hiervoor is het boek ‘Palette Perfect’ geschreven door Lauren Wager. Het is een informatiegids voor kleur gebaseerd op 15 verschillende atmosferen en geeft ontzettend veel kleurcombinaties. Het is erg mooi vormgegeven met overzichtelijke kleur diagrammen en leuke illustraties. Het boek is online te koop via verschillende kanalen voor bedragen tussen de 20 – 25€.