Duurzame gordijnstoffen

door | apr 28, 2020 | Interieur | 0 Reacties

Voorafgaand aan het schrijven van deze blog ben ik volledig in de wereld van gordijnen gedoken en er is een wereld voor mij open gegaan. Wisten jullie dan er echt ontzettend veel verschillende soorten plooien zijn? Ik kende alleen de standaard plooi en blijkbaar heet die plooi een potloodplooi.

Mooie plooien

Plooien ontstaan door de breedte van het gordijn. Een standaardbreedte voor een gordijnstof is ongeveer 1,40 meter. Hoe meer stof je gebruikt, des te mooier het resultaat. De meest simpele en standaard plooi is een platte plooi. Wanneer je een gordijn een vollere en luxueuze uitstraling wilt geven, kies je eerder voor een ruim geplooid gordijn. Veelgebruikte plooien zijn de potloodplooi, en twee- of driedubbele plooien zoals de vlinderplooi.

De meest uitgebreide is de tulp- of bokaalplooi. De plooien zijn aan de onderkant vastgezet en blijven, net zoals een tulp, aan de bovenkant openstaan. Vaak worden de plooien opgevuld met watten of kapok voor een meer uitgesproken vorm.

Naast deze plooien bestaan er de volgende plooien:

  • Een enkele plooi met retourplooi.
  • Een waveplooi
  • Een plooi met zeilring

Zelf duurzame gordijnen maken

Wanneer je zelf een plooi in je gordijnen wilt maken moet je op een paar dingen goed letten. De benodigde hoeveelheid stof bijvoorbeeld. Dit is afhankelijk van de type plooi die je wilt maken. Voor het mooiste resultaat is het slim om de raillengte te vermenigvuldigen met 2,5. Wanneer je een hoge kamer wilt behangen met gordijnen is het belangrijk om ten minste gebruik te maken van een dubbele plooi. Hiermee zorgt je dat ook onderaan het gordijn de plooi nog te zien is.

Soms is het mooier maar ook makkelijker om een professioneel atelier je gordijnen te laten maken en op te hangen. Gordijnen maken is een vak apart zelfs de allermooiste stof wordt minder mooi wanneer het gordijn niet op de juiste manier vervaardigd wordt. Het verliest haar uitstraling. Wil je toch zelf gordijnen maken? Hiervoor heb ik nog enkele handige tips:

1. Hang je gordijnen uit

Gordijnen moeten uithangen en een huis is levendig. Warmte, vocht en licht kunnen invloed hebben op de stoffen. Denk aan vormvastheid. Het beste is om gordijnen 1 jaar te laten uithangen en daarbij ervoor te zorgen dat het gordijn alle seizoenen heeft meegemaakt. Over het algemeen is een paar weken ook voldoende. Deze maatregel is vooral belangrijk bij gordijnen vervaardigd uit linnen. Linnen kan onder invloed van warmte en vocht gaan uithangen maar ook weer krimpen.

2. Kies gordijnstof met de juiste dikte

Over het algemeen geldt: hoe dikker de stof, hoe zwaarder. Belangrijk is dus om je rails aan te passen aan de hand van het gewicht van de stof.

3. De juiste lengte van je duurzame gordijnen

De lengte van het gordijn is ook erg belangrijk. Een mooi gordijn raakt de vloer of is net iets langer. Dit is vooral belangrijk bij vloeren die sterk reflecteren. De reflectie zorgt ervoor dat je gordijn er snel te kort uit ziet. Denk hierbij aan stenen of marmeren vloeren. Ook moeten gordijnen weer niet te lang zijn omdat ze dan vuil gaan opnemen.

4. Het onderhouden van je duurzame gordijnen

Een mooi gordijn moet goed onderhouden worden. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden: je kunt je gordijn regelmatig stofzuigen mits je het juiste borsteltje hiervoor gebruikt. Een andere manier is om je gordijnen op te frissen door ze bij mistig weer even buiten te hangen. Niet de meest duurzame manier maar ook een optie; een grondige schoonmaakbeurt door het chemisch reinigen van het gordijn. 

Zelf gordijnen maken

Wil je zelf aan de slag gaan met het (laten) maken van gordijnen? Kijk dan eens naar ons assortiment duurzame gordijnstoffen. Hulp nodig? Klik dan onderaan de pagina om met ons te chatten via WhatsApp.