De geschiedenis van het gordijn

door | mrt 12, 2021 | Interieur | 0 Reacties

Ik kwam laatst tot een bijzondere ontdekking, namelijk dat gordijnen vroeger niet gebruikt werden zoals wij deze nu gebruiken. Gordijnen hingen niet voor de ramen maar rondom het bed.

Gordijnen werden voornamelijk gebruikt om ruimtes van elkaar te scheiden. Heel vroeger waren dit gewoon simpele lappen stof die aan de balken van het plafond waren bevestigd. In de middeleeuwen kwam er steeds meer aandacht voor deze gordijnen en ontstond er in de 14de eeuw het fenomeen hemelbed.

De gordijnen waren schitterend geborduurd en hadden indrukwekkende draperieën. De gordijnen rondom het bed hadden verschillende functies: de slapers werden beschermd tegen de kou, stof, vuil en ongedierte en natuurlijk nieuwsgierige blikken. Aan de lengte van de draperieën was de status van de eigenaar af te lezen: Hoe hoger de adellijke stand, des te meer mocht het hemelbed bekleed worden. 

Rijkdom

Eeuwenlang was een bed een product om je rijkdom mee uit te stralen. Vaak waren er geen aparte slaapvertrekken en sliep men gewoon in een bedstee. Het bed had dan ook een ceremoniële functie: een uitnodiging om het bed te delen werd in de tweede helft van de 15de eeuw gezien als een politieke eer. De bekleding van het bed werd steeds ingewikkelder en extravaganter. Een mooi en uitgebreid hemelbed werd de manier om je rijkdom én je ongekende smaak en gevoel voor stijl te tonen aan de buitenwereld.

Door de opkomst van de glazen ramen in de 17de eeuw verplaatsen de gordijnen van het bed naar het raamkozijn. Omdat de ramen zorgen voor licht maar ook inkijk werden ze deels bedekt met lichte, transparante stoffen of luiken. In de 18de eeuw kwamen hier ook nog overgordijnen bij, deze waren een stuk eenvoudiger dan men gewend was.

Ook het ophaalgordijn was een nieuw fenomeen en werd ook wel festoen- of wolkengordijn genoemd. Dit gordijn werd oorspronkelijk gemaakt van zijde en hing plat tegen het raam aan.

Industriële Revolutie

De Industriële revolutie heeft voor de grootste ontwikkeling in gordijnen gezorgd. Door de massaproductie van huishoudtextiel, de ontwikkeling van synthetische kleur- en verfstoffen en het onhygiënisch vinden van het bedgordijn zorgen voor grote veranderingen. Steeds meer mensen hadden geld en konden hun rijkdom showen door middel van luxe gordijnen en draperieën. In de 20e eeuw ontstonden er zoveel verschillende woonstijlen en stromingen. Mede door deze ontwikkelingen en meer wetenschappelijke en technische inzichten ontstonden er veel verschillende varianten. Het is dan ook niet voor niks dat de uitspraak ‘De keuze is reuze’ vaak benoemd wordt. 

Waar de gordijnen eerst nog veel beïnvloed werden door rijkdom, waren ze daarna mee afhankelijk van verschillende woonstijlen en stromingen. Tegenwoordig worden keuzes tot gordijnen meer beïnvloed door technieken, verschillende garens maar bovenal je eigen smaak en je eigen keuze. Daarnaast hebben de verschillende soorten gordijnen steeds meer een eigen functie met de daarbij behorende stof voorschriften. 

Ben jij op zoek naar een duurzame stof om je gordijnen van te maken? Neem eens een kijkje in de shop hieronder of kijk bij de meubelstoffen.