Gerecycled katoenen stoffen kopen

De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën op aarde. Bij het verbouwen van de grondstoffen worden veel water en chemicaliën gebruikt en het bleken en verven van vezels heeft een grote impact op het milieu. Onze weverij Enschede Textielstad is in 2013 opgericht om duurzame alternatieven te vinden voor de vaak vervuilende textielindustrie. Daarom werken we zoveel mogelijk met gerecyclede garens die we uitsluitend bij Europese spinnerijen aanschaffen.

Stoffen van gerecycled katoen; een duurzaam alternatief

Onze stoffen van gerecycled katoen zijn erg duurzaam omdat ze een hoog percentage gerecyclede vezels bevatten. Wat onze stoffen extra duurzaam maakt is dat we uitsluitend garens uit Europa gebruiken, en daarmee de milieu-impact van transport minimaliseren. Daarnaast verven we de stoffen niet bij. Omdat verven één van de meest milieuvervuilende processen in de productie van textiel is, sparen we juist in die processtappen een enorme hoeveelheid water en chemicaliën per meter geproduceerd textiel.

Ben je net als wij enthousiast geraakt over gerecycled katoen? Bekijk dan ons aanbod van gerecycled katoenen stoffen hieronder:

Toepassing
Meubelstoffen (29)
Modestoffen (66)
Vegan (47)
Samenstelling
Biologisch katoen (6)
gerecycled katoen (47)
gerecycled polyester (1)
gerecyclede jeans (3)
gerecyclede PET flessen (1)
organic cotton (20)
Polyester (7)
Virgin katoen (kettinggaren) (6)
viscose (5)
viscose (16)
wol (21)
Filter op kleur

Recycling van katoen; van afval tot nieuwe garens

Eén van de veel door ons gebruikte grondstoffen is gerecycled katoen. Binnen recycling van katoen zijn twee hoofdstromen aan te merken: post-consumer gerecycled katoen en post-industrial gerecycled katoen. Post-consumer materiaal is afval van consumenten, dus bijvoorbeeld gedragen spijkerbroeken, afgedankte bedrijfskleding en het textiel dat consumenten in de daarvoor bestemde containers deponeren. Post-
industrial materiaal bestaat uit afval uit de industrie, dus bijvoorbeeld snijresten van confectiebedrijven.

Inzamelen en sorteren van katoenafval

Dit textiel wordt ingezameld en vervolgens gesorteerd. Bij post-consumer textiel beoordeelt het sorteerbedrijf in eerste instantie of kleding nog draagbaar is en dus bijvoorbeeld verkocht kan worden in een kringloopwinkel. De niet-draagbare kledingstukken worden vervolgens op kleur en samenstelling gesorteerd, waarna ze het recycle-proces ingaan.

Het textielafval wordt in kleine reepjes gesneden, waarna deze reepjes over een grote wals met pinnetjes worden gehaald om de vezels uit elkaar te trekken. Deze vezelmassa wordt vervolgens nog fijner gemaakt en de vezels worden allemaal in dezelfde richting gekamd. Een spinnerij verwerkt deze vezels vervolgens tot spinlont en uiteindelijk tot garens. Die garens gebruiken wij in onze weverij om onze gerecycled katoenen stoffen te weven.