Hoe kan ik mijn kleding op een duurzame manier reinigen?

door | jun 1, 2021 | Duurzaamheid, Kledingtips | 0 Reacties

Hier bij Enschede Textielstad vinden we het te gek dat er zoveel interesse is in duurzame stoffen. Maar het verminderen van de impact die we hebben op het milieu, stopt niet bij ons. Als consument kun je thuis al veel bijdragen, bijvoorbeeld door de manier waarop je je kleding netjes en schoon houdt. Het wassen van kleding is namelijk erg belastend voor het milieu. Zo wordt er bij elke wasbeurt wel 60 liter water verbruikt. In deze blog geven we je daarom vijf tips om je kleding op een duurzame manier te reinigen.

 

De beste tips

  • De eerste, en misschien wel meest vanzelfsprekende tip, is om minder vaak te wassen. Wassen heeft namelijk best wel een grote impact op het milieu. Het verbruikt veel water en energie, en het heeft ook een hoge CO2-uitstoot. Daarnaast zorgt het ervoor dat je kleding sneller slijt, en dat is jammer. Mocht je kleding een keer niet zo fris ruiken, kies er dan een keer voor om het buiten te hangen of te stomen tijdens een douchebeurt.
  • De tweede tip is om te kiezen voor een milieuvriendelijk wasmiddel. Bij iedere wasbeurt komt het wasmiddel namelijk in het milieu terecht, en dat is niet zo duurzaam. Kies daarom voor een natuurlijk wasmiddel zonder gifstoffen, bijvoorbeeld van het duurzame merk Seepje.┬áZij maken wasmiddel van bepaalde schillen, waardoor het een natuurlijk en milieuvriendelijk product is.
  • Tip drie. Het is helemaal niet nodig om je kleding heet te wassen om het goed schoon te krijgen. Als je wast op 30 of zelfs 15 graden, kan je was net zo schoon worden als wanneer je bijvoorbeeld op 40 of 60 graden wast. Dat scheelt niet alleen veel stroom, maar ook een boel geld!
  • Nadat je je kleding hebt gewassen, zal je soms vast de neiging hebben om het in de wasdroger te stoppen. Lekker makkelijk natuurlijk, maar heel milieuvriendelijk is het niet. Ook hiermee wordt extra energie verbruikt en CO2-uitgestoten. Kies er daarom voor om je was op te hangen. Zo wordt het net zo goed droog, en slijt je kleding ook nog eens minder snel.
  • De laatste tip die we je kunnen geven, is om je was alleen te strijken als het nodig is. De meeste kledingstukken hoeven niet gestreken te worden, en met het netjes ophangen tijdens het drogen, kom je vaak ook al een heel eind. Ben je toch gek op strijken, dan is het tot slot is het verstandig om bij het kopen van nieuwe kleding te zorgen dat je geen kreukende materialen koopt!