Hoe kan ik mijn eigen kleding recyclen?

door | dec 10, 2020 | Duurzaamheid, Kledingtips

Eerlijk is eerlijk, kleding recyclen kan nog stukken beter! Maar hoe?

De kleding die je draagt laat zien wie je bent en wat je mooi vindt. Met de vele trends die elke zomer en winter komen en gaan, kopen we erop los. Vele items dragen we maar een paar keer en belanden dan ergens achter in de kast of gooien we zelfs weg! 

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën in de wereld. Dat heeft niet alleen te maken met dat er zo ontzettend veel wordt weggegooid, maar ook met het produceren ervan. Door het gebruik van verfstoffen en verschillende chemicaliën maken we de planeet beetje bij beetje kapot. Al deze stoffen zijn namelijk schadelijk voor ons en het milieu.

Kleding recyclen

Stel; je bent je kast aan het opruimen en komt allemaal items tegen die je niet meer draagt. Je kan dan een aantal dingen doen. 

  1. Je kan een kledingruil organiseren. Hierbij kan je je eigen kleding ruilen tegen die van iemand anders. Hierdoor kom jij van je niet gedragen items af, ben je duurzaam bezig én heb je er zelf leuke nieuwe items voor terug!
  2. In Nederland worden er ook ruilbeurzen georganiseerd. Deze zie je vaak in de grote steden. Dit is eigenlijk hetzelfde als een kledingruil alleen dan op grotere schaal.
  3. Je kan je eigen kleding upcyclen. Hierbij gebruik je de items om er iets nieuws van te maken. Of repareer je ze, zodat je ze nog niet hoeft weg te doen.
  4. En je kan natuurlijk al je kleding inleveren bij een textiel inzamelpunt of textielcontainer. Draagbare kleding wordt dan naar een kringloopwinkel gebracht en de rest wordt gerecycled of verbrand. 

Door te ruilen kom je gemakkelijk van de items af die je zelf niet meer draagt, en vul je je garderobe aan met nieuwe 2e hands items van iemand anders! Zo kom je op een duurzame en goedkope manier aan (nieuwe) kleding. Ook kan je voordat je naar de winkel gaat of online wil bestellen, eerst eens langs de kringloop of vintage winkel gaan. Met een beetje geluk en goed zoeken zijn er heuse pareltjes te vinden! 

Wist je dat Duurzamestoffen.nl stoffen verkoopt van gerecyclede en biologische garens? Deze maken we voor zowel mode- als interieurtoepassingen.