De beste tips voor zomerse en duurzame stoffen

door | jun 17, 2021 | Duurzaamheid, Kledingtips | 0 Reacties

Het mooie weer komt steeds dichterbij en dat betekent dat we allemaal wel toe zijn aan nieuwe aanwinsten voor onze zomergarderobe. Om de impact op het milieu dit seizoen te verlagen, maar er toch modieus uit te zien, geven we je in dit artikel een aantal zomerse en duurzame stoffen tips.

Linnen en katoen

In de zomer is het verstandig om te kiezen voor natuurlijke materialen. Stoffen zoals katoen of linnen ademen over het algemeen meer dan synthetische stoffen zoals polyester en nylon. Dit maakt ze veel prettiger om te dragen op de warmere dagen. Linnen staat bekend om zijn lichte, ademende en unieke textuur. De stof reguleert de lichaamstemperatuur en voelt fijn aan op de huid. Een nadeel van linnen is dat het snel kreukt en iets minder sterk is dan katoen. Kies je voor katoen? Let dan wel op dat het organisch katoen is, of een GOTS-certificering heeft. Dit katoen wordt eerlijk geproduceerd en er worden minder chemicaliën gebruikt. Een stuk duurzamer dus!

Lyocell

Lyocell, ook wel bekend onder de naam Tencel, is een duurzame vezel die gemaakt wordt van houtsnippers van de eucalyptusboom. De stof heeft een luxe uitstraling en heeft een mooie glans waardoor het net valt als zijde. Op het gebied van duurzaamheid scoort deze stof ook erg goed. Het wordt gemaakt in een closed-loop system en kost minder energie en water dan katoen. Lyocell is een ademend en zacht materiaal. Deze eigenschappen zijn fijn voor kledingstukken die direct op de huid liggen zoals T-shirts en overhemden. De stof is zo zacht als linnen, droogt snel en heeft een sterk absorberende werking. Perfect dus voor een duurzame zomergarderobe.

Gerecycled polyester

Tijd voor een nieuwe zwembroek of bikini? We geven je groot gelijk! Helaas is zwemkleding is vaak gemaakt van polyester, en dat is natuurlijk niet de meest duurzame stof. Door het wereldwijde plastic probleem zijn stoffen zoals gerecycled polyester erg in trek. Deze synthetische stoffen zijn namelijk heel goed te recyclen en je voorkomt hiermee dat er nieuwe, ruwe materialen zoals aardolie worden gewonnen. Gerecyclede stoffen zijn erg duurzaam en een goede manier om de impact van jouw zomergarderobe te verminderen. Bij Enschede Textielstad bestaan alle stoffen deels uit gerecycled materiaal, waarbij de kleur afkomstig is van het product dat gerecycled is. Zo komt de kleur van onze gele stoffen van gerecyclede Fanta flessen!

Hieronder zie je een klein deel van onze uitgebreide stoffencollectie. Allemaal geproduceerd in Enschede. Voor meer stoffen, zie onze webshop.