Bestaan er vegan duurzame stoffen?

door | apr 15, 2021 | Duurzaamheid, Textielkennis | 0 Reacties

Veganisme ofwel vegan wordt steeds meer een trending topic en is onderweg om een grotere doelgroep te bereiken betreffende voeding en andere producten. Om het onderwerp wat dichter bij huis te houden, willen we jullie graag wat bijbrengen over veganisme met betrekking tot kleding. Wat valt er nu precies onder veganisme? En wat zijn de redenen om voor een vegan optie te kiezen?

Veganisme wordt gedefinieerd als “een levensstijl waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden”. Mensen die ervoor kiezen om een veganistische levensstijl te volgen doen dit vaak voor hun gezondheid, het milieu en/of dierenwelzijn. 

Als het bij veganisme over kleding gaat, betekent dit dat de items geen dierlijke materialen bevatten en er geen dierlijke stoffen voor zijn gebruikt. Het gebruik van dieren voor onze dagelijkse producten en/of levensmiddelen hebben namelijk een grote, negatieve impact op onze aarde op het gebied van natuur en klimaat. Door te kiezen voor vegan alternatieven kies je dus ook gelijk voor een duurzame optie.

Hoe pak je dit aan?

Het begint bij het herkennen welke stoffen vegan zijn en welke niet. Van de stoffen die wij bij DuurzameStoffen.nl maken zitten er een hoop vegan opties tussen. Dit zijn de stoffen die vezels van gerecycled/ virgin katoen, linnen, hennep, viscose en/of gerecycled PET bevatten. Kort samengevat zijn stoffen van plantaardige of synthetische materialen vegan opties. We hebben nu ook een handig filter toegevoegd op onze webshop met opties voor vegan stoffen. Neem dus vooral een kijkje!

Als een stof de volgende garens bevat: wol, vilt, leer, zijde, suède, bont, dons en/of veren, dan wordt er gebruik gemaakt van dierlijke materialen en is er geen sprake van een vegan stof. Naast het gebruik van dierlijke vezels kunnen er dus ook dierlijke stoffen zijn gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld het verfproces van de textiel. Wij kleuren onze gerecyclede garens niet bij uit milieuoverwegingen. Bovendien is het niet nodig, omdat de gerecyclede garens vaak al diepe kleuren hebben.

Bij DuurzameStoffen.nl maken we onze stoffen zo duurzaam mogelijk door gerecyclede garens in te kopen en in Enschede te produceren. Veel van onze stoffen zijn vegan. Een selectie ervan vind je hieronder: