8 Simpele tips voor een duurzame en schone kledingkast

Wil jij ook een steentje bijdragen aan een groenere wereld? Begin dan met je eigen kledingkast! De mode-industrie is namelijk erg vervuilend en de impact hiervan op onze aarde kan met een paar kleine aanpassingen binnen je eigen levensstijl al stukken verbeteren. Dit is minder ingewikkeld dan je in eerste instantie zou denken. Door middel van deze simpele tips zorg je voor een eigen duurzame en schone kledingkast. 

“Buy less, choose well and make it last.” – Vivienne Westwood

Tip 1 – Maak voordat je nieuwe items gaat shoppen een eigen mood- of inspiratiebord van kledingstukken die je mooi vindt. Op deze manier heb je een goed overzicht over wat je nodig hebt en/of waar je naar op zoek bent. Hierdoor vermijd je spontane aankopen in de winkel van items die na een paar weken niet meer gedragen worden.

Tip 2 – Kies bewust voor tijdloze items en zo min mogelijk trend gerelateerde items van goede materialen. Investeer hierbij in enkele mooie items van een goede kwaliteit in plaats van fast fashion items met een slechtere kwaliteit. Het is even een investering, maar dat is op de lange termijn het zeker waard.  

Tip 3 – Richt je kast overzichtelijker in en herontdek je garderobe. Bij het opruimen van je kledingkast kom je waarschijnlijk veel items tegen die je nog erg leuk vindt waarvan je vergeten was dat ze bestonden. Bij het herindelen van je kast kun je goed onderscheid maken tussen winter- en zomerkleding en door het in te richten op kleur en soorten items krijg je een overzichtelijke kledingkast. 

Tip 4 – Verkoop zelf je items die je niet meer gebruikt online via fora zoals Marktplaats en Vinted. Nadat je je kledingkast hebt uitgepluisd zijn er vast een hoop vergeten items boven gekomen die je al jaren niet meer draagt. Tijd om deze items een tweede leven te geven en er door het verkopen nog een leuk zakcentje aan over te houden. 

Tip 5 – Koop tweedehands kleding bij een kringloop of op fora zoals Marktplaats en Vinted. Dit is één van de duurzaamste manieren om toch je garderobe een beetje uit te breiden met nieuwe items. Vintage winkeltjes af gaan en op koopjesjacht is ook een leuke activiteit om samen met vrienden te doen als dagje weg. 

Tip 6 – Organiseer een kledingruil met je vrienden/kennissen/familie! Hier kan je ook een gezellig dagje van maken door allemaal een paar kledingstukken mee te nemen die nog in goede staat zijn maar die je niet vaak meer draagt. Spreek van tevoren af hoeveel items iedereen meeneemt en trek de items even aan voordat je definitief de ruil maakt. Tip: trendy items zijn het meest geliefd, dus hier zou je een dobbelspel van kunnen organiseren om het zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Tip 7 – Verzorg je kleding goed bij het wassen en drogen. Natuurlijk moet elk kledingstuk gewassen worden als je er fris en fruitig bij wil lopen. Helaas is dit vaak niet erg fijn voor je kleding en zorgt het voor verlies van kwaliteit, waardoor de items minder lang meegaan dus minder duurzaam zijn. Kijk dus altijd goed naar de wasvoorschriften voor je kledingstukken. Een denim jeans was je bijvoorbeeld minder vaak dan katoenen sokken. Hiernaast is de temperatuur ook van belang. Probeer zoveel mogelijk op een lagere temperatuur te wassen en een natuurlijk wasmiddel te gebruiken in plaats van een synthetische. 

Tip 8 – Maak zelf je eigen kleding! Dit is naast de duurzaamheid factor ook nog eens erg leerzaam en leuk om te doen. Je hebt hiervoor een naaimachine nodig, patronen (die je ook zelf kunt maken) en stoffen. Voor de stoffen kun je bij ons natuurlijk ook je stoffen bestellen, dubbel zo duurzaam. Zoek je handige tips over de hoeveelheid stof die je nodig hebt voor jouw kledingstuk? Lees dan vooral even de handige Tailor’s tips blogs van onze kleermaker Anton door!