Waar moet ik aan denken bij het knippen van een gestreepte stof?

door | apr 21, 2021 | Tips van de kleermaker | 0 Reacties

Menig stoffenwinkel ligt er vol mee: gestreepte stoffen. Je vindt ze in allerlei kleuren en maten. Maar waar moet je aan denken als je een kledingstuk gaat maken van een gestreepte stof?

Het allereerste waar je over na moet denken is in welke richting je de streep wilt gaan gebruiken. Het meest klassieke is verticaal, zeker voor een broek, colbert, jas of overhemd. Bij T-shirts zie je tegenwoordig ook vaak een horizontale streep. Wij hebben bij DuurzameStoffen.nl meerdere gestreepte stoffen gemaakt. Ideaal voor als je iets moois en duurzaams zoekt.

Extra stof

Als je een streep gaat gebruiken, heb je in sommige gevallen ook net iets meer stof nodig. Dit is zo omdat je wilt dat de streep op sommige plaatsen mooi doorloopt van het ene pand in het andere. Over het algemeen geldt: hoe breder de streep, hoe meer stof je nodig zult hebben.

Kijk ook goed of je streep symmetrisch of asymmetrisch is. Als je een stof goed wilt laten doorlopen is dat natuurlijk erg belangrijk. Let daarbij vooral goed op het kleurgebruik en de dikte van de streep. 

Wat te doen als je stof over hebt? Er zijn altijd mogelijkheden om hier iets mee te doen. We hebben een aantal tips voor je onder elkaar gezet.

  1. Je kan kleine stukken stof goed gebruiken voor een volgend project. Denk bijvoorbeeld aan zakvoeringen of binnenzakken.
  2. Gebruik restmateriaal om mee te oefenen. Het is altijd handig om wat stof te hebben liggen voor het oefenen van een knoopsgat, of andere stiksels.