Tips om te starten met het maken van je eigen kleding

door | sep 14, 2021 | Tips van de kleermaker | 0 Reacties

Wat leuk dat je wil gaan beginnen met het maken van je eigen kleding. In dit artikel geef ik tips waar je hopelijk iets mee kunt.

Stap voor stap

Je hebt een aantal dingen nodig als je je eigen kleding wilt gaan maken. Dit hoeft niet direct duur of veel te zijn. Gewoon lekker starten werkt het beste, dan kom je er ook vanzelf achter wat je nog mist.

1) De naaimachine. Belangrijk voor een snelle start. Natuurlijk kan je ook veel met de hand doen, maar zeker in het begin is dat niet aan te raden. Als beginner kan je veel beter een naaimachine aanschaffen. Daar zal je veel plezier van hebben. De naaimachine hoeft niet nieuw te zijn. Een tweedehands werkt ook vaak prima. Als je twijfelt over een aankoop op bijvoorbeeld Marktplaats, ga dan eens naar een naaimachine winkel. Daar verkopen of repareren ze ook vaak tweedehands naaimachines. Op deze manier kan je er eentje aanschaffen die past bij je wens én je hebt ook direct een adres voor reparaties en onderhoud.

2) Strijkijzer. Een normaal strijkijzer en strijkplank voldoen in eerste instantie. Je kan altijd nog overstappen op duurdere stoomgeneratoren. 

3) Gereedschap. De basisgereedschappen voor het maken van kleding zijn een schaar, spelen (en speldenkussen), handnaalden, rijggaren, een tornmesje, en een krijtje of verdwijnstift. Met deze gereedschappen heb je een goede basis om te starten, maar laat je vooral inspireren door wat je tegenkomt in de fourniturenwinkel. 

4) Patronen, kennis en inspiratie. Voor naaipatronen kan je verschillende platforms aanboren. Eén van de bekendste, Knipmode, heeft een website met veel informatie. Ook vind je hier algemene naaitips. Kies niet een te ingewikkeld kledingstuk. Begin gewoon met een shirt, blouse of tuniek. 

5) Stof en garen. Aan de hand van het patroon kan je garen en materiaal kopen. Bij een patroon zit ook vaak een werkomschrijving. Hierin vindt je ook informatie over de stof en de fournituren. Heb je vragen, stel ze dan vooral in de stoffenwinkel. De mensen die daar werken vinden het meestal leuk om met je mee te denken. Tip: start met een effen stof. Strepen, ruiten en andere motieven zijn wat lastiger te verwerken. 

6) Naailes. Altijd aan te raden! Niet alleen interessant, maar ook gezellig. Bovendien kan je elkaar inspireren. Er zijn verschillende plekken waar je naailessen, workshops en cursussen kan volgen. Er zit vast iets geschikts voor je tussen.

Voor het maken van je eigen kleding geldt vooral: zorg dat het leuk blijft! Maak vooral kleding waar je zelf blij van wordt, jij bent tenslotte degene die het draagt.