Stof kopen: hoeveel heb ik nodig?

door | mei 1, 2020 | Tips van de kleermaker | 0 Reacties

Het is altijd weer lastig: hoeveel stof heb je nodig voor het maken van een bepaald kledingstuk? Je wilt – wel zo duurzaam – niet te veel stof kopen, en tegelijkertijd is het jammer als je nét te weinig hebt. Gelukkig zijn hier handige trucs voor.

Handige tips voor het bepalen van de hoeveelheid stof

Allereerst is het handig om te denken aan de volgende dingen:

  • Is de stof die ik gebruik in een ruit, streep of ander patroon?
   Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Wil je dat een patroon mooi doorloopt? Dan zul je misschien iets meer stof nodig hebben, omdat je de patroondelen niet vrij op de stof kan leggen.
  • Maak je het kledingstuk voor de eerste keer? Of in een lastige maat?
   Koop dan ook altijd wat extra’s. Iedereen maakt wel eens foutjes, en dan kan het zijn dat je net iets meer stof nodig hebt.
  • Wat is de breedte van de stof?
   Meestal is dat 140-150 cm. Als dit anders is, dan heeft dat natuurlijk invloed op hoeveel stof je nodig hebt.

Wil je meer weten? We hebben ook blogs geschreven over de hoeveelheden stof bij bijvoorbeeld een broek, overhemd of jurk. Kijk hiervoor eens op onze overzichtspagina.

Wat te doen als je toch stof over hebt?

Dat kan de beste overkomen! Er zijn altijd mogelijkheden om hier iets mee te doen.

  1. Je kan kleine stukken stof goed gebruiken voor een volgend project. Denk bijvoorbeeld aan zakvoeringen of binnenzakken.
  2. Gebruik restmateriaal om mee te oefenen. Het is altijd handig om wat stof te hebben liggen voor het oefenen van een knoopsgat, of andere stiksels.

Bij Enschede Textielstad weten we wel raad met restjes. Wij maken er vlinderdassen van, die wij verkopen in onze webshop. Super leuk voor als je een duurzaam cadeau zoekt voor jezelf of iemand anders.