Overhemd maken: hoe veel stof heb ik nodig?

door | okt 19, 2020

Het is heel leuk om voor jezelf (of iemand anders) een overhemd te maken. Het overhemd is goed te combineren, en zowel casual als gekleed te dragen. Er zijn eindeloze mogelijkheden in de stofkeuze. Mooie katoen in effen kleuren, of strepen en andere patronen. Ook zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden als het gaat om duurzame stoffen. Interessant als je een overhemd wilt maken dat goed is voor mens en milieu.

Hoeveel stof heb ik nodig?

En als je dan de juiste stof gevonden hebt, is altijd weer de vraag: hoeveel stof heb ik nodig voor een overhemd? Je wilt natuurlijk niet teveel kopen, maar zeker niet te weinig.

Het belangrijkste is dat je goed kijkt naar de breedte van de stof, in combinatie met de breedte van het overhemd. Meestal is het namelijk zo dat je voor- en achterpand gezamenlijk uit de breedte van de stof kunt halen. In dat geval heb je dus genoeg stof als je de lengte van de panden + de lengte van de mouwen bij elkaar optelt, plus iets extra’s (voor de kleine onderdelen).

Mocht je echter een stof hebben die minder dan 150 cm breed is, dan heb je wat meer stof nodig. In dat geval heb je twee keer de lengte van de panden en één keer de lengte van de mouwen nodig. Je hebt dan genoeg ruimte over om de kleine onderdelen uit te halen. Bovenstaande is ook aan te raden als je paspersoon een grotere bovenwijdte heeft dan 130 cm. 

Strepen, ruiten en motieven

Als je te maken hebt met een streep, ruit of motief, dan geldt over het algemeen dat je iets meer stof nodig hebt. Omdat je wilt dat sommige patroondelen mooi doorlopen, kan je ze niet zomaar op de stof leggen. Ook is het verwerken van dit soort stoffen wat lastiger, en is de kans groter dat je een keer een foutje maakt.  Hoe groter de streep, ruit of motief, hoe meer extra stof je nodig zult hebben.

Bij een smalle lengtestreep heb je niet zoveel extra’s nodig. Dit komt omdat er in de lengte geen punten zijn waarop de streep kan doorlopen, afgezien van de splitdelen.

Hieronder zie je een overzicht van de duurzame overhemdstoffen die we hebben ontwikkeld. Je kunt de meeste van onze stoffen per 10 cm bestellen, dus als je je patroon goed opmeet kun je precies kopen wat je nodig hebt.
 

Onze duurzame overhemdstoffen: