Hoeveel stof heb ik nodig voor een broek?

door | mei 15, 2020 | Tips van de kleermaker | 0 Reacties

Altijd weer lastig als je aan een nieuw project begint; hoeveel stof heb ik nou precies nodig? Als je op een duurzame manier zelf kleding wilt maken is het belangrijk om geen stof te verspillen. Daarom kun je in onze webshop de meeste stoffen per 10 cm bestellen.

Vandaag geeft Anton, die bij ons werkt maar daarnaast ook professioneel kleermaker is, tips over het bestellen van de juiste hoeveelheid stof voor jouw DIY project.

Hoeveel stof heb ik nodig voor het maken van een broek?

Er is een handige truc om uit te rekenen hoeveel stof je (ongeveer) nodig hebt voor het maken van een broek. Let op! Dit zijn richtlijnen, dit kan per model afwijken.

Heb je al een patroon? Dan kan je misschien een inschatting maken door de patronen op tafel te leggen en ze gewoon op te meten. Houd hierbij wel rekening met de naadtoeslag en zomen. Vergeet ook de kleine onderdelen niet, zoals beleggen, zakdelen en tailleband.

Heb je nog geen patroon?
Dan is het iets lastiger. Om goed te kunnen berekenen hoeveel stof je nodig hebt, is het handig om de volgende dingen te weten:

    • Wat is de lengte van taille tot en met zoom?
    • Wat is de heupwijdte van de paspersoon?

Met een heupwijdte tot 120 cm heb je ongeveer 1,5 tot 2 keer de lengte van de broek nodig. Voorbeeld:
Heeft de broek een lengte van 80 cm (inclusief zoom), en heeft de paspersoon een heupwijdte van 100 cm? Dan heb je 80 x 1,5 tot 2 = 120 tot 160 cm stof nodig.

  • Heb je veel zakken of andere onderdelen? Neem dan wat ruimer.
  • Heb je een streep, ruit of ander patroon waar je rekening mee moet houden?
    Ook dan heb je iets meer stof nodig, omdat je de patroondelen niet vrij op de stof kan leggen.

Ik wens je veel succes met het maken van je broek. Ben je nog op zoek naar een mooie, duurzame stof? Kijk dan eens in onze webshop!