Hoe strijk ik een vouw in een nette pantalon?

door | mei 18, 2021 | Tips van de kleermaker | 0 Reacties

De vouw in de nette pantalon, veel mensen vinden het lastig om deze er goed in te krijgen. Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk. In dit artikel geef ik je tips én een stappenplan. Zo gaat het je zeker lukken.

Het belangrijkste bij het strijken van een vouw in een nette pantalon, is dat je even rustig de tijd neemt. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om een vouw in een nette pantalon te strijken, maar je moet het wel even met aandacht doen. De belangrijkste tips vooraf:

  • Controleer of je strijkijzer op de goede temperatuur staat. Zet ‘m niet direct te warm, maar begin wat kouder. Je kan je strijkijzer altijd warmer zetten.
  • Houd je plantenspuit in de aanslag, zeker als je werkt met een ‘gewoon’ strijkijzer zonder stoom.

Stappenplan

1) Maak je strijkplank vrij en leg de pantalon er netjes op. Je begint eerst met één been. Leg de zijnaden van de pantalon netjes op elkaar. Begin hiermee onderaan, dat is het gemakkelijkst. 

2) Zorg dat de stof mooi glad ligt. Neem hier even de tijd voor. Begin bij het onderbeen. Dat leg je eerst mooi op elkaar. Als het goed ligt kan je daar al voorzichtig de vouw instrijken, eerst aan de voorkant en daarna achter. Gebruik de plantenspuit als je een wat scherpere vouw wilt hebben.

3) Je hebt nu al een vouw gestreken in het onderbeen. Nu ga je verder door naar boven. Leg de pantalon weer mooi glad, en neem hier wederom even goed de tijd voor. Het bovenste gedeelte van de vouw is het lastigst. De vouw hoeft niet helemaal door te lopen tot aan de tailleband: tot ongeveer 10 cm van de bovenkant is al helemaal goed. Strijk de lijn er wederom voorzichtig in, eerst aan de voorkant en dan aan de achterkant. 

4) Let op! Bevat je pantalon een of meerdere plooien? Dan is de plooi die het dichts bij het kruis zit vaak ook je vouwlijn. Dit kan je helpen om de geschikte lijn te vinden.

5) Op het moment dat je de vouw er voorzichtig in hebt gestreken, kan je de pantalon even optillen om te kijken of het goed is gegaan. Als je kreukels ziet of andere vouwen, strijk die dan weer mooi plat. Belangrijkste, waar de vouw ook zit: het moet een rustig geheel zijn. 

6) Helemaal tevreden? Strijk de vouw er, desgewenst, dan nog wat strakker in. Je hebt nu de goede lijn gevonden.

7) Herhaal dit met het tweede pand. 

Als het de eerste keer niet helemaal lukt, vergeet dan niet: het gaat steeds beter naarmate je het vaker doet. Dit zijn nou echt van die dingen die in het begin heel lastig kunnen zijn, zeker ook omdat elke pantalon anders is. Blijven oefenen!

Ben je op zoek naar duurzame stoffen voor het maken van een pantalon? Neem eens een kijkje in onze webshop of hieronder: