Welke verschillende soorten gordijnen bestaan er?

door | mei 10, 2021 | Interieur | 0 Reacties

Tegenwoordig bestaan er zo ontzettend veel gordijnen en andere raambekleding, dat de keuze bijna onmogelijk wordt. Gelukkig bestaan er veel woontijdschriften en woonprogramma’s die altijd goede tips geven over raambekleding. In deze blog besteed ik meer aandacht aan de verschillende soorten gordijnen, maar ook andere raambekleding.

Wil je meer weten over de geschiedenis van het gordijn? Ook daar schreven we een blog over.

Gordijnen en overgordijnen

Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen gordijnen en overgordijnen. Onder gordijnen verstaan wij transparante gordijnen die nauwelijks geopend werden. Om zo licht door te laten maar de inkijk te verminderen. Overgordijnen daarentegen hadden voornamelijk een decoratieve functie en zorgden voor de ‘aankleding’ van het raam. 

Bij mijn ouders thuis ben ik degene die ‘s avonds de gordijnen dicht doet. Wij hebben grote ramen en ik houd niet van die donkere, kille ramen. De gordijnen dicht geven meer sfeer en een behaaglijk gevoel. Helemaal als de houtkachel en de kaarsjes aan zijn. Gordijnen maken een ruimte visueel kleiner en dus ontstaat er een knusse gezelligheid met de gordijnen dicht. Mede hierom worden kan je er voor kiezen om geen drukke patronen te gebruiken. Wil je juist meer bijzondere effecten creëren met je gordijnen? Kies dan voor variatie in materiaaleigenschappen van de stof, de structuur van de vezel of de weeftechniek. 

Je kunt ook spelen met het ophangsysteem en de afwerking van gordijnen. Denk hierbij aan verschillende plooien, manier van het heen- en weer schuiven of de plek waar je een roede ophangt. Je hebt roedes met ringen of lussen, wat zorgt voor het gemakkelijk heen en weer schuiven van het gordijn maar ook binnenlooproedes. Hierbij wordt de rail van het gordijn verwerkt in de roede. Zo heb je een mooi uitstraling en een soepel bewegend gordijn. Daarnaast kun je spelen met de hoogte: door een gordijnrails volledig tegen het plafond te laten aansluiten, verhoog je de ruimte visueel.

Hieronder vertel ik je kort over de verschillende soorten gordijnen die er bestaan: 

  1. Overgordijnen: Deze gordijnen worden vaak gemaakt om het licht deels of volledig tegen te houden. De stof is vaak ondoorzichtig. Meestal worden deze gordijnen gebruikt in combinatie met een vitrage of een andere soort raambekleding
  2. Paneelgordijnen: schuifpanelen worden vaak opgehangen aan een rail en geven een moderne en strakke uitstraling. Onderaan de panelen zit een verzwaringslat zodat deze panelen mooi strak naar beneden vallen. Vaak kunnen de panelen achter elkaar worden geschoven. 
  3. Showgordijnen: de naam zegt het al: gordijnen voor de show dus pure decoratieve gordijnen zonder een bepaalde functie. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen in kastelen. Tegenwoordig zie je dit amper meer. 
  4. Vitrage of voile: Dit zijn transparante gordijnen en is tevens de dunste variant binnen gordijnen. Het binnenvallende licht wordt gefilterd en ze hebben een verzachtend effect. 
  5. Rolgordijnen: Een gemakkelijk te bevestigen gordijn waarbij de stof om een as in heen gedraaid. Vaak uitgerust met een onderlat en een bedieningsketting om het gordijn op en af te rollen.  Rolgordijnen zijn er in allerlei varianten zowel in lichtdoorlatend, half transparant of verduisterend. Vaak worden zulke gordijnen gemaakt van katoen, polyester of vinyl en deze zijn niet wasbaar. 
  6. Vouwgordijnen: Vouwgordijnen zijn er zowel in varianten met baleinen als zonder baleinen en worden zowel gevoerd als ongevoerd gemonteerd. Het voeren van de stof wordt gedaan om te zorgen voor verduistering. Vouwgordijnen worden vaak vervaardigd met duurdere stoffen en het toepassen van baleinen of een voering maakt deze gordijnen duurder. 
  7. Jaloezieën: Dit is een meer eigentijdse manier van een raambekleding. Door de verstelbare lamellen kun je zelf regelen hoeveel daglicht er in de ruimte wordt toegelaten. Jaloezieën worden zowel horizontaal als verticaal vervaardigd en zijn beschikbaar in ontzettend veel soorten materiaal en kleuren. Bijvoorbeeld aluminium jaloezieën zijn goed geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
  8. Shutters: Dit zijn vaak houten binnenluiken met verstelbare lamellen. Ze hebben een sfeervolle en verduisterende werking maar zijn niet volledig verduisterend. Bij shutters moet je goed nadenken in welke ruimtes je deze plaatst. In kleinere donkere ruimtes zorgen shutters voor een gevangenisgevoel. Ze zijn dan ook beter geschikt voor grotere ruimtes/raampartijen met veel lichtinval. Shutters worden op maat gemaakt, zorgen voor privacy en werken isolerend.

Bij Duurzamestoffen.nl / Enschede Textielstad maken we onze eigen gordijnstoffen in Enschede. Neem eens een kijkje hieronder: